Българските неделни училища в окупираните части на Украйна са закрити, забранено е

...
Българските неделни училища в окупираните части на Украйна са закрити, забранено е
Коментари Харесай

Русия забрани българските училища и преподаването на български в окупираните части на Украйна

Българските неделни учебни заведения в окупираните елементи на Украйна са закрити, неразрешено е да се преподава на български език, заяви на конференция днес директорът на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

На територията на окупираната Запорожка област има към 30 български обитаеми места, там живеят таврийските българи. Под окупация са Мелитопол, Бердянск, Приморск, Приазовске и селата към тях - българските неделни учебни заведения там са закрити, обясни Манджукова.

Закриването е станало с решение на съветските окупационни управляващи. В окупираните територии образованието е единствено на съветски, освен българският език е неразрешен, неразрешен е и украинският, заяви Валерий Радолов, шеф на " Български общности и осведомителна активност " в ИАБЧ.

Справка на OFFNews откри, че през 2020 година описът на утвърдените учебни заведения, финансирани по националната стратегия " Роден език и просвета зад граница ", е включвал 65 български учебни заведения на територията на Украйна, от тях 13 са в Запорожка област. 

В свободна Украйна българските неделни учебни заведения работят

Въпреки това ние имаме контакти с таврийските българи. Имаме подготвеност всеки един миг, когато това стане допустимо, да подновим работата си с тях. Мнозина от тях са финансирани по стратегии на министерството на образованието, тази година са получили финансиране, с цел да работят тези учебни заведения. Веднага откакто учебните заведения възобновят своята работа, контаките с тях ще бъдат възобновени в цялостна степен, каза Райна Манджукова.

Тя посочи, че в свободна Украйна, там, където няма съветска окупация, българският език се преподава в учебните заведения, работят и българските неделни учебни заведения.

Бежанци с български паспорти

Много от таврийските българи още в първите дни на войната в Украйна дойдоха в България. Мнозина от тях не престават да живеят у нас в квартири, предоставени от доброволци. Отдавна ние сигнализираме, че данните, които получаваме от гранична полиция за украинските жители, които бягат от войната, не дават отговор на действителността, тъй като доста наши сънародници идват тук с българските си паспорти, заяви Манджукова.

По този метод те не влизат в статистиката на гранична полиция. И като български жители те нямаха право да получат статут на краткотрайна протекция, само че въпреки това те са в същата обстановка като техните съграждани и съселяни, които нямат български паспорти. Затова още през април по наше гледище Министерският съвет одобри решение, с което им се дава опция за краткотрайна протекция и да употребяват изискванията за настаняване, каза директорът на Агенцията за българите в чужбина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР